tisdag 3 juli 2007

Eftersnack

Ja, så var det då sommaruppehåll. På mer sätt en ett. Lagen har gått på semester och det är dem väl förunnat. Semester har även vi på bloggen gått på (min började igår) och nu är det dags att runda av första delen av säsongen med en koll på de sista två omgångarna samt läget i tabellen.

Tabellen ser för närvarande ut så här:


11 omgångar har spelats, men två lag lyckades smita in en tolfte match innan uppehållet vilket påverkar summeringen marginellt. Vi tittar på dem lag för lag denna gång tycker jag och vi börjar från botten:

12:e plats: GIF Nike

Lommalaget har haft en tung vårsäsong. Ett tag såg det ut som att de var totalt underlägsna de övriga lagen i serien, men på de sista omgångarna har de ryckt upp sig rejält. Faktum är att samtliga deras 7 poäng har tagits på de sista 4 omgångarna (2 vinster, 1 oavgjord, 1 förlust).

De sista två omgångarna inleddes med en hemmfölust mot Lunds BK med 0-3, men lommagrabbarna repade snabbt mod och i sista omgången visade de igen att de är på uppgång just nu genom att bortaslå Laholm i en sexpoängsmatch. Formkurvan just nu pekar alltså snett uppåt.

11:e plats: Sölvesborgs GoiF

Sgoif öppnade serien tveksamt. I första matchen norpade man ett poäng i derbyt mot KAIF, men sedan dröjde det till 7:e omgången tills de tog poäng igen. Denna gång genom en hemmaseger mot jumbon GIF Nike.

I näst sista omgången lyckades de bara få oavgjort i viktiga matchen borta mot FKÄL. Ett viktigt resultat för att inte bli avhängda i botten dock. Deras sista match för säsongen var borta mot Södra och det slutade i klar förlust med 4-1. SGoiF:s formkurva är inget vidare så de måste rycka upp sig nu när Nike börjar få upp ångan bakom dem.

10:e plats: Laholms FK

Laholm har även dem haft en tung vår och poängskörden har stannat vid 9 poäng. Men Laholm har mer i sig verkar det som. Segrarna har man tagit mot KAIF, Hässleholm och Sölvesborg. Laholm var även nära att spela Mabi ett spratt på bortaplan. Ska bli intressant att se om Laholm kan rycka upp sig ett snäpp till.

De sista två matcherna resulterade i två förluster dock. Först förlorade de med 3-1 borta mot Högaborg och det är väl inte så mycket att säga om det. I sista omgången torskade de dock mot GIF Nike på hemmaplan, vilket kan straffa sig i längden. Laholms formkurva får därmed sägas vara klart neråt.

9:e plats: FK Älmeboda/Linneryd

Med en match mer spelat så håller FKÄL sig med nöd och näppe över kvalstrecket två poäng före Laholm. FKÄL har blandat och gett hela första halvan och det är mycket kämpa i laget. Räcker det hela vägen för att hålla sig kvar? På hemmaplan har de sett starka ut, men på bortaplan har de bara lyckats ta 1 poäng och är med det sämst i serien. Detta kan visa sig bli ett problem eftersom de redan har mött sina främsta bottenkonkurrenter på hemmaplan.

FKÄL har som sagt redan spelat sin match i omgång 12 och denna slutade med hemmaförlust 1-2 mot Hässleholm. Innan det hann man spela oavgjort 2-2 hemma mot Sölvesborg och oavgjort borta mot Hässleholm med 1-1. Formen är med andra ord så där, varken upp eller ner, men FKÄL producerar poäng än så länge i alla fall.

8:e plats: Kirsebergs IF

Svårt att säga något om Kirseberg så här långt. Vi kan dem för dåligt för att säga om de underpresterat eller överpresterat. De har alla fall spelat ett antal riktigt bra matcher, men samtidigt bara lyckats ta 12 poäng.

I de sista två matcherna spelade de först mot tabelltvåan Mabi hemma och förlorade med 1-2 och sedan borta mot våra grabbar i LBK och förlorade med 1-0. Inte en seger eller ens poäng på de senaste fem omgångarna får trots förhållandevis hårt motstånd peka ut en klart nedåtgående formkurva.

7:e plats: IFK Hässleholm

Antingen har Hässleholm underpresterat hela första halvan av säsongen eller så är de inte bättre än så här. Nu har de i alla fall, som det verkar, lämnat botten bakom sig och placerat sig i mitten av tabellen fast de har också en match mer spelad.

I de tre sista omgångarna har man som sagt hunnit med att spela oavgjort på hemmaplan mot FKÄL samt slagit dem på bortaplan i omgång 12. I omgång 10 så förlorade de borta mot Höllviken med 2-1. Formkurvan är ganska plan och det ser inte ut som att Hässleholm har något att hämta i det övre skiktet av tabellen.

6:e plats: Höllvikens GIF

Med sina 16 poäng är HGIF det sista laget på den övre halvan. Med undantag från några bottennapp (0-7 på hemmaplan mot Södra och 3-1 förlust borta mot FKÄL) samt deras förhållandevis dåliga hemmastatistik (bara 7 poäng) så har HGIF gjort skäl för platsen på övre halvan.

I de sista två omgångarna slog de först Hässleholm hemma med 2-1 och förlorade sedan borta mot Mabi med 1-0. Formen är sådär med tre förluster och två vinster på de senaste fem omgångarna. Vi får se om HGIF kan lyfta sig mer framöver.

5:e plats: Karlskrona AIF

Bäst av de två blekingelagen så här långt och det är som sig bör. Med 18 poäng är man bara ett poäng bakom tabellens fyra. KAIF kan ha mer att ge i serien än vad de än så länge visat, men med bara 3 förluster så här långt (mot Södra, Laholm och LBK) så är man inte helt avhängda från toppstriden, även om det nu är ganska långt upp (7 poäng till tabellens trea).

De sista två omgångarna inledde man med att förlora hemma mot Södra med 2-3 vilket får ses som ett hyfsat resultat mot ett Södra som ångat på som tåget i slutet av serien. I sista omgången slog man dessutom tabellfyran Högaborg borta med 0-1 i en viktig 6-poängsmatch.
Formen får i och med segern borta mot Högaborg ses som ej längre nedåtgående. Kanske kan de nu repa mod och göra en satsning mot tabellens topptrio.

4:e plats: Högaborgs BK

Vad ska man säga om dessa grabbar? De varvar lysande insatser med loja och ändå ligger nykomlingen på fjärde plats till sommaruppehållet vilket ändå bör ses som en bra start på säsongen. Med sina 19 poäng är man ett före ett flåsande KAIF men hela sex poäng bakom tabelltrean. Här finns dock kvaliteter att ta sig uppåt i tabellen och med lite flax och mycket koncentration så kan Högaborg blanda sig i leken.

I den näst senaste omgången tog de emot Laholm och gjorde ett gott dagsverke genom att slå dem med 3-1 på Harlyckan. I den sista omgången sprang man dock på en nit då man förlorade hemma mot tabellfyran KAIF. Inte bra att avsluta första halvan av serien med att förlora mot det lag som jagar. Formen är sådär och vinster blandas med förluster. Det behövs mer kontinuitet för att de ska utmana högra upp, vi får se om de kan göra det som krävs.

3:e plats: Lunds BK

Sist av de tre suveräna topplagen är inför sommaruppehållet vårt LBK. En fantastiskt bra start på säsongen mattades av något när man förlorade klart hemma mot Mabi och efter det har det inte sett helt övertgande ut. Lite tur med resultaten ger dock att de kunde gå till sommarvila bara en poäng bakom ledaren, vilket får anses vara ett utmärkt läge inför andra halvan. Obesegrade på bortaplan än så länge, men två hemmaförluster mot Högaborg och Mabi. Bäst försvar i serien kan man väl också sluta sig till efter att bara ha släppt in 9 mål varav hela 4 var i en match. Här finns kvalitet att ta sig hela vägen, men finns självförtroendet och kylan? Andra halvan av säsongen blir grymt spännande att följa.

LBK avslutade med två segrar. Först slog man tabelljumbon Nike borta med 0-3 och sedan följde man upp med en uddamålsseger hemma mot Kirseberg med 1-0. Formkurvan pekar svagt uppåt, men vi skulle vilja se en seger mot de andra topplagen för att bli övertygade.

2:a plats: Malmö Anadolu BI

Bara en förlust på de första omgångarna trots många uddamålsvinster så gör man hela tiden jobbet och hämtar med sig poängen. På bortaplan har de plockat alla poäng som går så här långt. Enda plumpen i protokollet är den snöpliga hemmaförlusten mot GIF Nike i en match som Mabi ska vinna 99 gånger av 100, känns det som. Starka och jämna än så långt, men frågan är om uddamålssegrarna är ett måt på att man haft mycket stolpe in, eller ett mått på att de bara gör vad som krävs. Tvåa i tabellen ligger man i alla fall mycket välförtjänt och det är bara målskillnaden som placerar dem där.

I de sista två omgångarna blev det uddamålsvinster igen. Först borta mot Kirseberg med 1-2 och sedan hemma mot Höllviken med 1-0. Formkurvan kan inte sägas vara annat än uppåt, det är svårt att ta fler poäng än vad Mabi gjort så här långt. Vi får se om det håller i sig.

1:a plats: Helsingborg Södra

Efter en något trevande start på serien, har Södra trampat gasen i botten och leder rättvist tabellen inför sommaruppehållet. Hela 37 mål framåt har de producerat, det är 14 mål fler än vad Mabi och LBK har producerat på sitt håll. Med dessutom bara 11 mål insläppta är man näst bäst bakåt, slagna bara av LBK som bara släppt in 9.

I de sista två omgångarna slog Södra först KAIF borta med 2-3 och sedan Sölvesborg hemma med 4-1. Formkurvan pekar spikrakt uppåt och de har fullkomligt kört över motståndet i de sista omgångarna i sex raka vinster.


**********
Att följa serien efter uppehållet blir grymt spännande och vi hyser förstås en förhoppning om att LBK ska kunna ta sig i kragen och visa de andra lagen var skåpet ska stå!

2 kommentarer:

Krubbnfan sa...

Ser fram mot en spännande höst.
Bra jobbat pågar
Krubbanfan

Anonym sa...

er blogg har varit fantastisk under våren...känns bra för en som inte är på plats....fortsätt så