torsdag 1 mars 2007

Relevant statistik?


Statistik är alltid kul att titta på och eftersom jag häromdagen sprang på lite maratontabeller passade jag på att kolla upp Lunds BK i dessa. All information som redogörs för nedan är hämtad från SFS.

Nationella maratontabellen

Nationella maratontabellen fann jag i sitt senaste utförande för perioden 1924/25 t.o.m. 2000. Topp 10 är som följer:Lunds BK finner vi på en hedrande 48:e plats i denna tabell för hela Sverige, före exempelvis Trelleborgs FF (57:e plats).Lagen är sorterade efter en fiktiv poängkvot som beräknas i fyra steg för varje säsong för att skapa en någorlunda rättvis bedömning av lagens insatser under perioden som tabellen omfattar.

Steg 1: För varje seger har lagen tilldelats 2 poäng.

Steg 2: Resultatet från steg 1 multipliceras med seriens status i förhållande till de andra serierna med faktorerna:

Allsvenskan och Mästerskapsserien 1,0
Kvalsvenskan 0,90
Division I/II 0,80
Kvalettan 0,70
Division II 0,60
Division III 0,50
Division III½ Norrland 0,40

Steg 3: Eftersom serierna har innehållit olika antal lag och därmed genererat olika antal möjligheter att ta en vinst så multipliceras sedan den kvarvarande poängen med. 22 matcher på en säsong ger faktor 1.0, 24 matcher ger faktor 0,92 (22 delat med 24) osv.

Steg 4: Här görs den sista modifikationen och den tar hänsyn till hur många lag som spelat på olika nivåer vid respektive säsong. Om det är någon som är intresserade av detaljerna per säsong och division så kan man hitta dem i dokumentet.

Maratontabeller för divisioner

Maratontabellen för division II 1987-2005 är rolig läsning för oss som gillar Lunds BK. Topp 10 ser nämligen ut som följer:En ganska överlägsen förstaplats innehas av Lunds BK och vittnar om en jämn kvalitet genom åren. Går man steget upp i division och tittar på maratontabellen för division I 1928/29 - 2005 så ser topp 10 ut så här:Lunds BK har gjort ett avtryck i även denna tabell, även om det syns att det inte varit mer än tillfälliga besök. Vi hittar dem på plats 107:


Maratontabeller efter distrikt

Självklart finns det även maratontabeller efter distrikt. I dessa kan man inte se Lunds BK specifikt, men det är ändå intressant att se hur Skånsk fotboll står sig. För Allsvenskan så ser topp 3 ut så här:


För division I så här:


Och för division II så här:


Skåne ligger alltså i framkant i samtliga och vi kan i alla fall konstatera att Lunds BK framgångsrikt bidragit till topplaceringen i maratontabellen för division II.

Nog lek med siffror denna gång, vi får säkert anledning att återkomma.

Inga kommentarer: