söndag 20 maj 2007

Eftersnack omgång 6


Omgång 6 av årets serie är färdigspelad och dramatik innehöll den sannerligen. Kanske lite mycket för ett LBK hjärta? Nja, lite tur med resultaten och lite hamstring i seriens första fem omgångar, gör att vi landar på fötterna resultatmässigt i alla fall efter även denna omgång. Så här ser tabellen ut efter omgång 6:

Och matcherna som skapade den:


I förra omgångens eftersnack hade jag delat upp serien i tre delar i resonemanget: topp-, mitten- samt bottenskiktet. Denna veckas resultat gjorde att denna uppdelning hamnade på skam och nu går det faktiskt bara att tala om: toppskiktet och bottenskiktet. Vi börjar med det förstnämnda:

Toppskiktet

Denna vecka skulle jag säga att toppskiktet utgörs av 7 lag. Mellan Mabi som leder och Höllviken som ligger sjua så skiljer det bara 4 poäng. Ner till lag 8 och 9 så skiljer det lika mycket från Höllviken, så dessa lag leder istället bottenskiktet. Vad har då format toppen denna gång? Vi börjar med det uppenbara: Mabi tvålar till vårt LBK på bortaplan med 0-4. Imponerande siffror även om de enligt min mening inte visar sanningen, men visst är Mabi välförtjänt nya ledare av tabellen. I och med att KAIF idag spelade 1-1 med Höllvikens GIF så har vi fortsatt två lag som är obesegrade i serien: Mabi och KAIF. Men trots sin imponerande nolla i förlustkolumnen så huserar KAIF efter såväl LBK som Högaborg i tabellen. Anledningen är att de inte är lika benägna att vinna sinna matcher. Tre vinster och tre oavgjorda gör att de får se sig under LBK och Högaborg med sina 4 vinster och en oavgjord.

Högaborg ja...endast en tokoffensiv räddade dem helskinnade från en pinsam hemmaförlust mot Sölvesborg i denna omgång. SGOIF ledde med 0-2 då det bara återstod en halvtimme av matchen. Vet inte om man ska vara negativ mot hur Högaborg hanterade den första matchtimmen eller positiv och imponerad av hur de slutförde matchen och vände den? Högaborg verkar ha ett grymt go i laget, bara alla vill. Och ibland verkar de inte vilja.

Ansluter sig till toppen gör även Kirseberg denna omgång efter en 4-1 vinst över FKÄL. Tydligen ledde FKÄL med 0-1 i paus, men höll ej heller denna gång till mållinjen. Kirseberg ligger nu på femte plats i tabellen, bara två poäng bakom serieledande Mabi. Jag tror Kirsebergarna är väldigt nöjda med den seriestarten. Ett poäng bakom Kirseberg ligger Södra som denna omgång hade lite islossning i sitt spel. Hela 0-5 tog man med sig hem från Lomma och detta var säkert precis vad Södra behöver för att kunna spela ut lite mer i kommande omgångar. Sist i toppskiktet hittar vi Höllvikens GIF. 1-1 borta mot KAIF i dagens match imponerar resultatmässigt i alla fall, jag kan ännu inte se något matchreferat så hur spelet såg ut är en annan femma. Sant är oavsett det att Höllviken nu bara har 4 poäng upp till förstaplatsen och dessutom har lagt bakomvarande konkurrenter 4 poäng bakom sig.

Bottenskiktet

Bottenskiktet leds av Laholm och FKÄL. Laholm tog chansen och spelade till sig 3 poäng mot ett Hässleholm med reducerat manskap. Precis sådana matcher som de ska vinna för att hålla de andra bottenlagen bakom sig i år. FKÄL förlorade som sagt mot Kirseberg trots ledning i halvtid. Har man en sådan chans att sno åt sig tre poäng halvvägs in i matchen så måste man ta den. Kanske har FKÄL något på gång ändå? De var enligt vad jag läst klart bättre och dessutom ett spelande lag i första halvlek. Bådar gott hörs det som.

Hässleholm som tia i tabellen? Nu börjar det lukta lite flopp eller? Nja, inget har ju egentligen förändrats sedan förra omgången. De visste att de hade en tuff match i denna omgång med 4 ordinarie borta. Nästa omgång måste de dock börja plocka in poängen, så att de kan lämna bottenträsket. Ingen lätt uppgift för dem dock, det är Högaborg som komer till Österås för att spela.

Sölvesborg tappar tvåmålsledning borta med en halvtimme kvar? Nike åker på däng med 0-5 på hemmaplan? Är detta årets två sämsta lag? Ja, det börjar mer och mer se ut som det. Ok bara sex omgångar spelade så långt men det finns inte mycket positivt att säga om något av lagens chanser. Kanske ger dem oss mer i nästa omgång?

Omgång 7

Nästa omgång ja...vad har vi att vänta oss? Matchprogrammet ser ut som följer:

Södra tar emot Kirseberg. Dags för bägge lagen att bekänna färg? Vilket av lagen ska tillhöra toppen och vilket ska vara i mitten? Jag tror vi kan få en fingervisning här och mina pengar är på Södra med denna omgångsislossning i åtanke. Mabi tar emot Laholm...allt annat än 3 nya poäng och fortsatt serieledning för Mabi vore en rejäl överraskning.

Vårt LBK tar emot KAIF hemma och nu måste det visas att förra matchen bara var mindre grus i maskineriet. Om LBK ska ha aspirationer på seriesegern bör de vinna denna match, vi har inte råd att förlora mer poäng på hemmaplan mot toppkonkurrenter nu. Höllviken åker till Älmeboda för att hämta tre poäng, eller? Kan nog bli en tuff match, men visst tror jag att HGIF åker hem med vinsten. Ett äkta bottenmöte har vi sedan på agendan. SGOIF mot Nike, här får ett av lagen chansen att inkassera lite självförtroende och en nystart i serien. Ska bli spännande att se, men SGOIF får väl ållas lite som favoriter eftersom de dessutom har hemmaplan. På Söndagen ska sedan antingen Hässleholm visa att de inte hör hemma i botten, eller Högaborg visa att de tänker hänga på i toppen.

Jag tycker vi har en riktigt spännande omgång att se fram emot!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Högaborg träffar du med hammaren klockrent på spiken! Man har förtvivlat svårt att hitta den riktiga tändningen inför matcher som man på förhand kanske kan tycka man skall vinna. Lite är det sviter från förra året där man man gick obesegrade igenom serien och många gånger inte behövde förta sig ö.h.t. Lite är det också "gamängattityden" som vilar tungt över truppen, hellre en tunnel i försvarsspelet än en rensning långt upp på läktaren. Till deras försvar har det inte framgått någonstans i media att det var en orgie i missade målchanser från HBK:s sida, så vinsten var ingalunda orättvis på något sätt. Den satt dock hårt inne som överallt innan sagt.
Lider också fortfarande av kalmarmatchen. Inte fysiskt såklart utan att det verkar som om bollen fortfarande är 800* varm. Fort ska det gå och ingen håller i bollen mer än nödvändigt. När killarna förstår att det inte är allsvenskt motstånd längre utan att man faktiskt kan hålla i bollen lite inom laget så blir det snart ännu bättre.
Backlinjen håller också på att återhämta sig så smått och "Mackan" gjorde come-back i lördags och vi räknar med att ställa upp med 3/4 ordinarie backlinje nästa match mot Hässleholm som mycket riktigt snart måste visa om det är fågel eller fisk som gäller. Kan bli mycket vanskligt och det är bara att hoppas att killarna inte tittar för mycket på tabellen utan faktiskt inser att IFK är mycket bättre än sitt tabelläge. 2-2 borta mot MABI för bara ett par veckor sedan bevisar detta.
Ha det - Jerka-HBG

Anonym sa...

Först och främst måste jag säga tack för en väldigt bra blogg. Det är en väldigt intressant serie och här följer man den på bästa sätt. När det gäller högaborg så har jag sett alla hemmamatcher hittils och det Jerka-hbg säger stämmer. Laget är komplett och har kapacitet att vinna serien, men man måste lära sig tända till inför matcherna. Att förlora fler matcher mot lag som höllviken kommer bli ödestiget. Jag tror på högaborg i 1:an 2008! /högaborgare