lördag 28 april 2007

Helsingborgs Södra - Lunds BK 1-1

Dagens resa gick till Hedens IP i södra Helsingborg. En match med trevlig fotboll fick vi se och det var två spelande lag som drabbade samman. Tyvärr kan vi inte bjuda er på några bilder förutom de mobilbilder som skickades i liverapporteringen eftersom vi idag inte hade någon kamera med oss. Jag kommer redigera ihop några bilder och lägga in under kvällen.

Redan från första minuten märktes det att idag möttes två lag som både vill och kan spela fotboll, och då menar jag spela fotboll. I mina otränade ögon såg det ut som att bägge lagen dessutom hade en liknande attityd till hur spelet i matchen skulle föras. För det byttes friskt mellan vilket lag som spelade sig upp till anfall och vilket lag som ställde om snabbt och vände spelet.

Jag tyckte nog att LBK hade det mesta av spelet i första halvleken om man bortser från en 10-15 minuters period i första halvan av halvleken. Södra hade en riktigt farlig chans efter ungefär 15 minuter där ett bra skottläge bjöds för dem ungefär vid straffpunkten, ett bra skott som nog hade kunnat resultera men som en LBK försvarare påpassligt lyckades sträcka ut benet och täcka bort. Annars var det LBK som hade de farligaste chanserna i första. Emil Alriksson såg ut att vara riktigt på hugget och hade tre bra lägen att trycka dit ett ledningsmäl för LBK. I den 25:e minuten gjorde han bort två Södra försvarare och fick ett bra skottläge strax utanför straffområdet, skottet gick dock utanför.

I 29:e minuten fick Emil ett fritt läge med målvakten då Fredrik Karlsson snyggt skarvade fram honom. Södras målvakt lyckades dock med en fin benparad rädda skottet. I halvlekens sista minut nickade Emil utanför på ett fint inlägg från högerkanten som han nog är ganska missnöjd med att han inte åtminstone fick på mål. 0-0 efter första halvleken alltså och jag tycker nog att LBK ledde klart på poäng än så länge, men matchen var fortfarande vidöppen.Andra halvlek började med en smakstart för LBK. En offensiv frispark gavs precis på straffområdeslinjen efter en klockren kapning. Kunde lika gärna varit straff och domaren tittade länge och väl mot linjemannen för en signal på var kapningen hände. Det blev i alla fall frispark och Johan Blomberg stegade fram och satte den riktigt fint i målets högra sida.
Målet gjorde att Hbg Södra flyttade fram allt de hade och de hade nu en fin fas dör LBK föll tillbaka långt på egen planhalva och blev stillastående. Spelet började dessutom bli rejält ruffigt. LBK hade någon kontring där Fredrik Karlsson avslutade med ett skott på målvakten men annars var det nu Södra som pressade.

Frisparksmålet i tre dåliga sekvensbilder för den med bra syn (jag har gjort en tunn röd kvadrat runt bollen):


Södra-pressen och det hårda spelet började nu ge sig till tals. Södra hade ett anfall där deras högermittfältare blev nedgjord i straffområdet, men domaren stoppade demonstrativt armarna bakom ryggen. I situationen senare så kapas Winqvist i mittplan riktigt fult och spelet blåstes av. Domarens val att inte blåsa straff i första läget kompenserades av att han någon minut senare gjorde det i ett andra läge. Straffen placerades mycket fint i högra sidan av målet och trots att Fredrik Aronsson gick åt rätt håll var det otagbart. LBK hade släppt in sitt första mål denna säsong.

Södras press fortsatte efter målet och ytterligare en tuff tackling av Calle Berglund gav honom hans andra gula för dagen och han fick besviken kliva av planen. Frisparken i bra läge för Södra gav dock ingenting. Utvisningen gjorde att LBK gjorde sitt andra och tredje byte. Fredrik Karlsson fick ge plats till backen Markus Thulin och lite senare klev Emil Alriksson av för att ge plats åt Dino Alajbegovic i anfallet. Utvisningen och bytena gjorde att LBK trots en man mindre lyfte spelet och man fullföljde matchen på ett storstilat sätt. I 85:e minuten hade LBK ett gyllene läge. Robin Oddmo blev kapad riktigt fult mitt på offensiv planhalva, här borde domaren ha plockat fram sitt andra röda för dagen, men nöjde sig med gult för Södra-spelaren. Frisparken blev en snygg lyftning till vänstersidan av straffområdet där Marcus Winqvist kom. Han missade dock bollmottagningen och bollen gick över kortsidan. Matchen slutade alltså 1-1.

Om man ska tro Hbg Södras speaker, och han var sannerligen förvirrad och dålig, så delades det ut 9 gula kort i matchen. Även om den exakta summan inte stämmer så är det många och ska ses som ett tecken på mycket vilja. Visst var det mycket fula tag, men det var rolig fotboll för publiken nästan hela matchen och detta trots att det var två disciplinerade lag som möttes. Vi på bloggen är nöjda med 1 poäng från matchen även om det kändes som att LBK förtjänade segern.

Viktigt att notera än så länge i serien är att LBK inte släppt in ett enda spelmål. Mycket bra jobbat av försvaret och målvakterna än så länge! Bra i LBK idag då? Alla var riktigt stabila idag, men om vi ska lyfta fram någon/några så tycker jag att Emils första halvlek var mycket bra även om han brände sina chanser. Blombergs frispark i andra var en läckerbit som tävlar med Winqvists tunnel på en Södra spelare i 10:e minuten om att vara matchens läckerbit.

Sydsvenskan skriver om matchen här.
HD skriver om matchen här.

3 kommentarer:

Linda sa...

Underhållande match som LBK lika väl kunde vunnit, men man får väl vara nöjd med oavgjort.
Måste också lovorda Hedens IP:s finfina korv och kanelbullar! Det satt fint i pausen!

Anonym sa...

tycker att vi har ett gäng som kommer att stå distansen ut

Anonym sa...

Håller med. En riktigt bred trupp. Alla spelarna på bänken igår hade gått in i de flesta DIV 2 lag och varit ordinarie. Säger det mesta om bredden på LBK iår.